Cikkek

Villanyszerelés panellakásban

 

Villanyszerelés panellakásban

 

Budapesten észrevehetően megnőtt az a tendencia, hogyha az ember költözik: panellakásban képzeli el a jövőjét. De vajon a jelenlegi villamos hálózat kielégítő lehet a mai kor elektromos gépeinek? Ahhoz, hogy ezt eldöntsük, először meg kell tudnunk, hogy a lakásban végeztek-e már olyan teljeskörű felújítást, amiben a villanyszerelés is aktív szerepet játszott. Ennek kiderítését bízzuk szakemberre, ám néhány árulkodó jel alapján laikusként is kijelenthetjük: nagy valószínűséggel nem korszerűsítették az elektromos hálózatot.

 

Honnan tudom, hogy elavult a villamos hálózat?

A kismegszakító tábla elavultsága: Ennek jelei, hogy a lakásban a kismegszakítók száma nem arányos a nagyobb fogyasztók és a helyiségek számával. További jele, hogy régi porcelánból készült kismegszakítók alkotják az elosztót, illetve rendszerint a régi, felújítatlan villamos hálózat jele a FI relé (áram-védőkapcsoló) hiánya. Általában a régi elgondolás szerint a lakásban lévő konnektorok áramköri elosztása nem kiegyenlítve történt meg, ez azt jelenti, hogy némelyik áramkörön a fogyasztók tényleges száma sokkal több lehet, mint egy másik hasonló kapacitású áramkörön.

A konnektorokhoz nem került védővezető (földelés): Tudni kell, hogy a földelés régen piros színű vezetékként élt a köztudatban, jelenleg ez zöldsárga színezetű. A földeletlen dugaljat úgy lehet megismerni, hogy nem találkozunk a jól megszokott két fémrésszel ami a konnektorban függőleges irányban helyezkedik el. Mondanom sem kell, hogy ilyen dugaljakat jelenleg már nem használunk.

Ha van szabadon lévő kötődoboz: Lehetőleg csak szemrevételezéssel állapítsuk meg a kötések fajtáját. Ha nem „csillogó-villogó” színes kötőelemeket látunk, hanem fekete kúp alakú úgynevezett hupolfixet, esetleg régi szigetelőszalagra hasonlító kötéstechnikát, akkor biztosak lehetünk, hogy az elektromos hálózat nincs felújítva.

Azokban az esetekben, ahol a fenti elemek egyike is megfordul, feltétlen szükséges a hálózat felülvizsgálata. Tapasztalataink szerint, ahol az egyik ilyen jellegű probléma megfordul, ott ezek mindegyike fellelhető, ez pedig azt vonja maga után, hogy a panel villanyvezetékeit feltétlenül ki kell cserélni! Panellakások esetében a részleges felújítás nem lehet jó megoldás, hiszen a lakás gerinchálózata többnyire egy útvonalon érkezik be a lakáselosztóba/biztosítéktáblába.

A lakásban mindenféleképp szükség van elégséges számú áramkörre, amit nagyrészt a lakás mérete szabályoz (szobánként egy áramkör mindenképp kell), illetve azok a gépek melyek nagyfogyasztónak számítanak. Ilyen a mosógép, szárítógép, mosogatógép, sütő és főzőlap és a klíma.

Szükséges a FI-relé beépítése, ennek hiányában már el sem készülhet elektromos hálózat!

 

Hogyan készüljön el az új hálózat?

Az új villamos hálózatban fellelhetőnek kell lenni a modern technológiának és számunkra az esztétika is fontos szempont. Hogyan hozzuk ezeket közös nevezőre? A köztudatban élő félelem a betonvésés irányába megalapozatlan. A kábeleket van mód eltüntetni és az sem igaz, hogy csak a jelenlegi konnektorok maradhatnak vagy a számuk nem növelhető. Nyilván fontos irányelvek szerint lehet csak elkészíteni új kiállásokat, de az esetek nagy százalékában ezek mind megvalósíthatóak.

 

Ha megtaláltuk az általunk megbízhatónak minősített szerelőt:

Abban az esetben, ha ezek mi vagyunk a következő történik: Felvesszük Veled a kapcsolatot a megkeresés után, amit az egyéni ajánlatkérő oldalunkon tudsz megtenni. Díjmentesen kimegyünk hozzád felmérni a lakás villanyhálózatát és amennyiben szükség van a cserére, felújításra úgy egy számodra elkészített árajánlatot kapsz tőlünk. Ha sikerül megegyeznünk, úgy megbeszéljük a felújítás pontos kezdődátumát. A kezdődátumtól indulva 5 munkanapot vesz igénybe a felújítás a részünkről, melyet általában hétfőn kezdünk és pénteken fejezzük be.

 

A felújítás menete

Első nap: Találkozunk a munka helyszínén és mégegyszer átbeszéljük az igényeket. Ezen a napon szereljük le a meglévő lámpatesteket, szerelvényeket. Felrajzoljuk a falakra a szerelvénydobozok helyeit és a vezetékek nyomvonalát.

Második nap: Ez az egyik legzajosabb nap. Fúrás, vésés, horonyvágás, horonyvésés. Ezek után már csak építkezünk.

Harmadik nap: Elhelyezzük a leendő konnektorok, kapcsolók dobozait a falban és a vezetékeket.

Negyedik nap: A berakott vezetékek eltüntetése folyik ezen a napon, ami egyszerű bejavításukat jelenti.

Ötödik nap: Kötések létrehozása, utolsó simítások és persze: a teszt. Ha ezzel készen vagyunk és mindent jónak találtunk akkor átadjuk a munkát.