Cikkek

Mennyibe kerül egy családi ház villanyszerelése, átvezetékelése és a villamos áramkörök kialakítása? Szakszerű segítség, díjmentes felmérés a Lakásvillanyszerelővel.

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy semmiképp ne házilag oldjuk meg a felújítást, kérjük szakember segítségét! A családi házak villanyszerelési áramköreinek viszonylatában nem sok különbség van, ha új (most épülő) vagy régi házat vásároltál. Mindkét esetben szükség van a megfelelő felosztásra, a terhelés elosztására, a megfelelő mennyiségű és méretű kismegszakító használatára. Elterjedt megoldás, hogy egy főelosztóból leágaztatják a mellékelosztókat, melyek külön biztonságot és gyorsabb elérést biztosítanak emeletenként vagy melléképületenként. A családi házak esetében többnyire – a kivételes esetektől eltekintve – sokkal összetettebb a villanyszerelési hálózat, több nagyteljesítményű gép is szerepet kap, mint a panellakás esetében vagy téglalakásokban. Ezekben a házakban lehetőség van a világítási áramkörök külön való kezelésére is, mely az előbb említett helyeken nem feltétlen elérhető. Annak, hogy külön áramkörként szerepeljen a hálózatban a világítás egyszerű az oka: hibajavításkor, ha egy helyiségben nincs áram az nem befolyásolja a világítást, így egyszerűbb a probléma megoldása, mint vaksötétben. A nagyteljesítményű fogyasztóknak természetesen itt is megfelelő keresztmetszetű vezetéket és megfelelő méretű biztosítékot kell elhelyezni, külön áramkört kialakítva nekik.

 

 

Szükség van rá?

Egy másik cikkemben már írtam erről, igaz panellakások villanyszerelése viszonylatában, viszont jelen esetben is ugyanezek az állítások érvényesek. Van bizony. Ha szemmel látható jele nincs is az elavultságnak, mindenképp érdemes átvizsgáltatni a jelenlegi hálózatot. Családi házaknál hatványozottan igaz az, hogy drága mulatság, ha festés és burkolás után veszünk észre jeleket arra vonatkozóan, hogy probléma van a jelenlegi szereléssel és javítani, esetleg teljesen cserélni kell. Így mindenképp azt javaslom, hogy első szakmák között a villanyszerelő alapozza meg a boldog jövőt új házunkban.

 

A villanyszerelési munkálatok

  • Felmérés, tervkészítés
  • Teljesítménybővítés (amperbővítés)
  • Falbontás, kábelezés
  • Újrahuzalozás
  • Biztosítéktábla cseréje, bekötése
  • Konnektorok, kapcsolók bekötése

 

Új ház villanyszerelése - családi ház villanyszerelési terve

Új házak esetében, melyek jelenleg épülnek szükség van tervrajzokra és pontos dokumentációkra is, továbbá felelős műszaki vezetőt kell felfogadni és elektronikus naplót is kell vezetni az építkezésről. Ezeket a terveket a kivitelező készíti el vagy egy arra szakosodott céggel csináltatja meg azokat. Ezen tervek alapján halad minden szakember, köztük a villanyszerelő is. Pontosan deklarálva vannak a kért kiállások, a méretek és megegyezés szerint a megvalósítás módját is megjelölhetik. A tervek alapján elkészült munkát pedig átvétel után, még a kőműves munkák és a festés előtt célszerű fényképekkel is dokumentálni (így még látszanak a vezetékek nyomvonalai a falakban) a későbbi nézeteltérések elkerülése végett. Mivel nincs meglévő hálózat, talán ez a legjobb munka a villanyszerelői életben. A hálózat kialakítása ugyanazokon az alapokon nyugszik, mint a régi házak szerelése, viszont itt nincsenek felesleges csövezések, kósza vezetékek, hiszen mindennek tudjuk a pontos helyét, a ház elrendezését. Ne felejtsük el számításba venni, hogy a fűtést mivel oldanánk meg, ha elektromos fűtésre van igény azt ekkor már tudnunk kell. Vegyük számításba, hogy hány klímára lesz szükség. Mosógépből egy vagy több lesz? Szárítógépet, mosogatógépet szeretnénk e használni. A sütő és a főzőlap meghatározása üzemeltetés szempontjából (gázos vagy elektromos).

 

Régi ház villanyvezeték felújítás árak

Mi a helyzet akkor, ha meglévő villanyszerelési hálózattal állunk szemben, melyet egy régen megépült házban készítettek el? Ennek a régi háznak az átvezetékezése kissé másként néz ki mint egy újonnan épült házé. Nagy valószínűséggel ilyenkor a régi villanyszerelés megy a kukába, és a helyére teljesen új villanyvezetékek kerülnek behúzásra. A megfelelő számú áramkör itt is lényeges támpont, bár a meglévő csövezés szinte sosem elégíti ki ezen igényeket, így általában ezeket a régi csöveket lecseréljük új társaikra. Az ilyen régi házak villanyvezetékeinek cseréjének ára pedig nagyjából megegyezik az újépítésű házak kivitelezésével, különbségként inkább a terveztetéssel felmerülő költségeket említeném.

 

Családi ház komplett villanyszerelése vagy részleges felújítás?

Ezen házak felújítása villanyszerelés szempontjából úgy célszerű, ha egyszerre, úgyszólván „kompletten” történik. Ennek oka az, hogy ha az egészet egyben elkészítjük, akkor a későbbiek során nem kell bontani újra, hacsak valami változtatást nem akarunk eszközölni. Rosszabb esetben, ha pénzügyi vagy egyéb okok miatt nem tudjuk elvégezni a komplett villanyszerelési felújítást, megfelelően elő kell készülni a későbbi folytatáshoz. Gondolok itt arra, hogy a felújított területet már ne kelljen bolygatni, falat bontani. A régi hálózathoz hozzátoldani viszont abszolút nem ajánlott, a falba mi sem láthatunk bele és a régi hálózat ellenőrzése olykor több időt vehet igénybe, mint kialakítani egy újat.

 

 

De mennyibe is kerül egy családi ház villanyszerelése?

Talán a családi ház villanyszerelés költségvetésének kikalkulálása a legnehezebb feladat. Mennyi ennek az ára? Számítása nem egyszerű és látatlanban szinte lehetetlen. Függ az igényektől, hogy mégis mennyi kiállásra van szükség mind konnektorok és kapcsolók, mind lámpák tekintetében. Függ a belmagasságtól, a négyzetmétertől, a vésés mennyiségétől. Itt érdemes megemlíteni, hogy falon kívüli és falba süllyesztett szerelés is létezik, mindkettő megoldható, viszont mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. Függhet a kívánt nagyobb teljesítményű gépektől, azok számától. Mivel komplett felújításról beszélünk ezért két részre oszthatjuk a felújítás árát. Az egyik az alapszerelés, melyet mi is végzünk a másik pedig a fővezeték(ek) cseréje, amperbővítés (ha szükséges). Az alapszerelés nagyjából 600.000 forinttól indul egy 60 négyzetméteres ház esetében és a határ a csillagos ég. Viszont minden esetben egyedi árajánlatra van szükség, így megtalálva azokat a pontokat, melyeknél faraghatunk az árból. Egyéni ajánlatért keress minket, és megtaláljuk a legköltséghatékonyabb megoldást a felújításra.

 

És, hogy meddig fog tartani egy elektromos hálózat felújítása?

Ez függ a ház illetve a projekt méretétől, a ház állagától, korától, állapotától. Egy szakemberekből álló csapat kb. 3-8 nap alatt végezhet egy családi ház áthúzási, villanyszerelési munkálataival, amennyiben annak meglévő védőcsövezése megfelelő mennyiségű és keresztmetszetű. Idősebb házaknál, vagy ahol új védőcsövezést, nagyobb számú új kiállást kell létrehozni 2-4 hetet is igénybe vehet alapterülettől függően. Az utólagos villanyszerelési munkálatok, felújítások felfordulással járnak, így erre az időszakra érdemes kiköltözni az ingatlanból.

 

Összegezve: a családi ház villanyszerelés munkadíj és költsége

Egy családi ház villanyszerelése fontos. Még fontosabb, hogy ez a szerelés jó legyen, ezért ne magad végezd el, ha nem értesz hozzá, hanem keress megbízható villanyszerelőt. Ha szakszerű segítséget szeretnél kapni, keress meg minket és mi díjmentes felmérés keretében segítünk eldönteni neked, hogy szükséges e a felújítás és, ha igen milyen mértékben. Igyekszünk megtalálni az ár/érték alapján a legjobb megoldást számotokra.