Panel villanyszerelés

Panel villanyszerelés

  1. Bevezetés a panelvillanyszerelésbe
  2. Milyen típusú panellakások léteznek?
  3. Hogyan ismerhető fel, hogy milyen paneltípusról van szó?
  4. Hogyan cserélhető a húzható lakások vezetéke?
  5. Hogyan cserélhető a vésős lakások kábelezése?
  6. Hogyan néz ki a gyakorlatban egy ilyen felújítás?
  7. Szükséges a villanyszerelés korszerűsítése?
  8. Keress minket díjmentes felmérésért!


Panel villanyszerelés


Panel villanyszerelés

A panel villanyszerelés mint fogalom kissé eltér a hagyományos villanyszerelési munkáktól. Ezek az épületek speciális statikai tulajdonsággal bírnak így nagy szakértelem szükséges villanyszerelésükhöz.

Az évek során felújított panellakások tapasztalatával felvértezve persze ez a szakértelem csapatunknál adott. A szabványok idővel változnak, azonban a 30-40 évvel ezelőtti szerelések maradtak a régiben.

Eljön az idő amikor a panellakás villanyszerelését el kell végezni, lássuk hogyan is néz ki ez a gyakorlatban!Villanyvezeték cseréje panelban - Panel villanyvezeték cseréje

Milyen típusú panellakások léteznek?

Első körben tisztázandó, hogy milyen gyártású panellakásról beszélünk. Hivatalosan ezek a szovjet és a dán típusú panelok, az egyszerűség kedvéért viszont az előbbit „vésős”, utóbbit pedig „húzható” panellakásnak hívom, így talán egyszerűbb megjegyezni is.

A vésős panellakások kialakítása gyárilag falban süllyesztett technológiával történt. Ez annyit tesz, hogy a falakban az öntéskor hornyokat alakítottak ki. Ezekben a hornyokban, illetve a falak kikönnyítéseiben helyezték el az elektromos kábeleket.

A húzható lakások kialakításánál az öntéskor védőcsöveket helyeztek el a falakban, majd ezekben helyezték el a vezetékeket. Fontos megemlíteni, hogy a mennyezetben szinte sosem helyeztek el csöveket (kivételek persze vannak, akár a XVII. kerületben is találkozhatunk velük). Ezek a csövek logikusan az akkori igényekre lettek szabva, viszont a jelenlegi szabványoknak megfelelő áramhálózat is létrehozható bennük.Panellakás villanyszerelés

Honnan tudom, hogy milyen típusú lakás villanyszerelését szeretném elvégeztetni?

Csapatunknál az évek alatt szerzett tapasztalat segítségével akár már egy pontos cím alapján is meg tudjuk mondani, hogy milyen technológiával készült az adott panellakás. Persze szemmel is látható jelek utalnak erre.

A vésős lakásokban többnyire az előtérben a mennyezet és oldalfal találkozásánál kábelcsatornát helyeztek el, melynek megléte a későbbiek folyamán is fontos lesz. A falon kívüli szerelvények megléte is árulkodó jel lehet. Amennyiben van szabadon lévő kötődoboz úgy az abban lévő kötés is tanúbizonyságot tehet a lakás technológiáját illetően. Amennyiben régi alumínium mmfal kábelt látunk, úgy nagy valószínűséggel vésős lakásról beszélünk. Ezzel vigyázni kell, mert a húzható lakások fürdő és wc részén ugyanilyen kötések találhatóak, így, ha lehet ezen szemrevételezés a lakás egy másik pontján történjen.

A húzható lakások felismerése kissé nehezebb, de nem lehetetlen. A villanyóra általában ezeknél az ajtó mellett közvetlenül helyezkedik el, esetleg folyosóval rendelkező paneleknél a kukatárolóban. A lakáselosztó helye is árulkodó lehet, ez általában a nappali ajtaja felett található ilyen lakásokban vagy a lakáson kívül a villanyóra mellett. Gazdagréten a gyárilag csövezett lakások lakáselosztói a bejárati ajtó felett helyezkednek el.Panel lakás villanyszerelése – Villanyszerelés panelban

Hogyan cserélhető a húzható lakások vezetéke?

Amint említettem feljebb, ezek a lakások védőcsövekkel vannak ellátva, így ránézésre könnyű dolgunk van. A régi vezeték helyére kerül az új, egy egyszerű áthúzás. A gyakorlatban sajnos sok esetben a csövezés a helyszíni szerelések során rongálódott, megsérült ezért ezeket a hibás részeket fel kell tárnunk, majd szakszerű javításukkal áthúzhatóvá tenni a szakaszt.

A mennyezeti lámpák, valamint a fürdő és wc helyiségei, illetve a konyha fürdő felőli falrészei süllyesztett szereléssel készültek el ezekben a panellakásokban is! Természetesen a mennyezeti lámpák kábeleit el lehet süllyeszteni a falsíkon belülre, az egyéb helyeken pedig gyári hornyok segítik a közlekedést. Az új kiállások, meglévők áthelyezése kivitelezhető, a kábeleket horonymarással eltüntethetjük.Panel vésés, Panel horonymarás

Hogyan cserélhető a vésős lakások kábelezése?

Ezekben a típusú lakásokban jó alapot képez a meglévő kábelezés nyomvonala, mely viszonylag átgondolt kialakítást tudhat magáénak. A régi kábelek helyein nagyrészt elhelyezhetjük az új kábeleket, természetesen, ha a hornyok száma nem elegendő, úgy bővíthetőek is megfelelő technikával. A mennyezeti lámpák kábelezése szintén eltüntethető. A falakba egy erre a szerelésre tervezett duplán szigetelt kábeltípust helyezünk el.Panel vezetékcsere – Panel lakás villany vezetékezés

Hogyan néz ki a gyakorlatban egy ilyen felújítás?

1. A felmérés alkalmával egy előre egyeztetett időpontban találkozunk a leendő munka helyszínén. Itt körbejárunk, tisztázzuk az igényeket, illetve, ha szükséges tanácsokat adunk a hálózat kialakításával kapcsolatban. Nagyrészt ez általánosságban 1 órát vesz igénybe.

2. A felmérés után az ott készült rajzzal és a szerzett információkkal felvértezve elkészítjük a személyre szabott árajánlatot. Az árajánlat kialakításáról és tartalmáról itt találsz információt!

3. A tényleges kialakítás általában 5 napot vesz igénybe és hétfőtől – péntekig tart. Amennyiben van csendespihenő azt betartjuk, illetve a kisgyermekek alvási idejére is tekintettel vagyunk.

Hogyan épül fel egy 5 napos munkahét?Hétfő: Az előzően leadott és elfogadott ajánlatban szereplő rajz áttekintése, átbeszélése. Az esetleges változások felvezetése a rajzra. Az első napon a régi hálózatot megszüntetjük, ideiglenes áramforrást építünk ki, mely a munka végéig ideiglenes formában is marad. Feljelöljük a kiállásokat, a hornyokat és elkezdjük a dobozfészkek és hornyok készítését is.

Kedd: Az első napon elkezdett munkafolyamatokat folytatjuk, általában ez a legzajosabb munkanapunk. Amint elkészül a vésés, a dobozhelyekre bekerülnek a szerelvény- és kötődobozok, elkezdődhet a kábelek kiépítése.

Szerda: Ezen a napon a kábelek elhelyezése folytatódik, javításuk megkezdődik. Szórványos zajokra, vésésre számítani kell.

Csütörtök: Hasonlóképp a 3. naphoz a kábelek elhelyezését és javítását végezzük ezen a napon.

Péntek: A bejavított és elkészített hálózat kialakított kötéspontjain elvégezzük a kötéseket, felszereljük a lakáselosztót és teszteljük az elkészült hálózatot. Ideiglenes világítást (E27-es foglalat + izzó) telepítünk minden helyiségbe és a lakás egy központi területére ideiglenes áramvételi lehetőséget (dugalj lógatva). Ha mindennel kész vagyunk átadjuk a munkát.panel elektromos hálózat felújítás

Szükség van egyáltalán a korszerűsítésre?

Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán szükséges-e a kábeleket cserélni, a panellakások elektromos hálózatát felújítani?

A válasz, természetesen igen! A régi rendszerek az akkori igényeknek megfelelően lettek kialakítva, többnyire védővezető (földelés) nélkül. A jelen kor követelményeinek nem megfelelő vezetékkeresztmetszet, valamint a kevés áramkör idővel meghibásodásokat okoz, rosszabb esetben lakástűz is lehet az eredmény. Ezek a hálózatok többnyire veszélyesek lehetnek már akkor is, ha egy új mosógép és klíma kerül beépítésre.

Feltétlenül érdemes felülvizsgáltatni, ha pedig ez negatív eredményt hozott, úgy cserélni a vezetékeket! Mi ebben segítünk, megkeresve számotokra a legoptimálisabb megoldást!


Panellakás villamos rajza

Keress minket díjmentes felmérésért!

Miért válassz minket a panellakásod villanyszerelésére?

Az elmúlt évek alatt rengeteg tapasztalatunk gyűlt össze, rengeteg megoldással találkoztunk. Az árajánlataink számításakor mindig az egyénre szabott legköltséghatékonyabb megoldást igyekszünk megtalálni. A folyamatok elejétől a végéig jelen vagyunk és tanácsainkkal segítünk, hogy a felújítás ezen része zökkenőmentesen zajlódjon le.

Természetesen munkáinkról számla készül és 5 éves teljeskörű garanciát vállalunk az általunk végzett szerelésre.

Díjmentes árajánlatért keress minket telefonon a 06 20 483 7663-as telefonszámon vagy töltsd ki ezt az űrlapot az adataiddal és mi felvesszük veled a kapcsolatot!

A lakás paramétereit (cím, méret, tervezett kiállások, esetleg kivitelezési terv) emailben is elküldheted nekünk az info@lakasvillanyszerelo.hu-ra, mi pedig 24 órán belül visszajelzünk!