Cikkek

Villanyvezeték cseréje panelban - Panellakás átvezetékelése

Villanyvezeték cseréje panelban - Panellakás átvezetékelése

A panellakások villanyszerelése, elektronikai hálózata nagyjából már a létrehozásuk pillanatában alul volt tervezve. A gyorsaság és a kivitelezésre szánt idő felülírta általában a minőséget, szakszerűséget. A nem elegendő számú áramkör, a nem túl jó vezetékkötések és a 1,5 mm2-es MM-fal vezetékek, melyek alumíniumból készültek egy mai modern háztartást már egyáltalán nem képesek kiszolgálni. A mai háztartásban pedig nagy számú, nagyobb teljesítményű gép kap helyet: elektromos főzőlap, villanysütő, mosogatógép, szárítógép, mosogatógép. Ehhez jönnek a média berendezések, TV, számítógép vagy laptop, okoseszközök töltése és a klíma. Egyértelmű, hogy amint lehetséges a panellakások teljes elektromos hálózatának felújítására szükség van.

 

Mikor van szükség panel villanyszerelésre?

Ha felújítandó panellakást vásároltál akkor szinte biztosan elavult a villanyszerelési hálózat. Ezt könnyen ki is deríthetjük, elég csak benézni egy kapcsoló vagy konnektor alá vagy megtalálunk egy kötődobozt. Ha egy ilyen vagy ehhez hasonló kép fogad minket, akkor cserélni kell a vezetékeket: 

Panel villanyszerelés, MM vezetékek
Régi alumínium vezetékek

 

Persze ezt a vizsgálatot és a panellakás átvezetékelését, a villanyvezetékek cseréjét bízzuk szakemberre!

Az is előfordulhat, hogy a régi alumínium vezetékeket helyenként pótolták vagy cserélték rézből készült társaikra. Sajnos ez sem a legjobb megoldás, hisz az alumínium és a réz nem jó barátok, nem megfelelő összekötésük akár tüzet is okozhat.

Bizonyos esetekben akár már látható bizonyítéka is van annak, hogy elavult a hálózat: konnektorégések, sűrű kismegszakító-leoldódás (a „biztosíték leverődik”),kifakult falrész a vezeték nyomvonalán. Mint itt látható:

Vezetékcsere panelban, kifakult festék
Kifakult festék a kábelek nyomvonalán

 

Nem feltétlen vesszük észre, viszont a régi kötések is tudnak problémát okozni. Ezek melegedhetnek, rosszabb esetben ívet („szikrázik”) is húzhatnak, aminek pedig lakástűz a vége. A régi kötéseket összecsavarással készítették, azóta viszont már elterjedt kötési mód a wago-val történő összekötés. Utóbbit könnyebb is elkészíteni és biztonságosabb, mint a régi verzió.

 

Ha eljött az idő lakás átvezetékelésére, vezetékcseréjére

Ha a panel lakás újravezetékelése mellett döntöttünk, ki kell deríteni, hogy néz ki a jelenlegi konstrukció. Azt elmondhatjuk, hogy minden lakás villanyhálózata más-más elképzelés és megoldás szerint készült el, de panellakások esetében többnyire két megoldás létezik. Az egyik az eleve gyári csövezett panellakás, melynél már az öntéskor védőcsövek elhelyezésével biztosították az útvonalakat. A másik féle megoldás a falba süllyesztett szerelés, melynél az öntéskor kihagyott gyári hornyokban helyezték el később a kábeleket. Fontos, hogy panellakást megfelelő statikai engedéllyel és véleményezéssel lehet szerelni. A horonymarás, falvésés szabályos lehet, de csak az előre meghatározott keretek között. Sokszor merül fel a kérdés: több konnektort lehet kérni? Természetesen, de ennek is megvannak a szabályai!

 

 

„Csőbe húztak!” azaz a falba süllyesztett szerelésről

Két változatot különböztethetünk meg ebben a villanyszerelés típusban, így a cím némileg félrevezető lehet.

Az első a gyárilag csövezett panellakásokban elterjedt a védőcsövekbe történő vezetékbehúzás. Ez a folyamat kevesebb vésést igényel, viszont általában több vezetékre van hozzá szükség. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az elakadás, a csövek eltömődése elég gyakori ezen lakások esetében, viszont az ép és használható szakaszokat ki lehet használni. Új csövet viszont panellakásban nem szabad berakni, hisz ahhoz nagyon mély hornyot kell készíteni, ami statikailag tiltott.

A másik módszer a kábelek teljes eltüntetésének a bevésés. Ez olyan panelokban elérhető, ahol sem védőcső sem csatorna nem található. Többnyire a meglévő vezetékek visszabontásával ki is rajzolódik a hálózat, ezekre a helyekre lehet eltüntetni a vezetékeket. Statikusi engedéllyel lehet kibővíteni a hornyok számát a kellő mennyiségre. Az ilyen típusú lakásoknál duplaszigetelésű kábeleket kell használni, hisz ezek használhatók arra, hogy védőcső nélkül a falba lehessen rakni.

 

A falon kívüli villanyszerelés panellakásban

Nagy hátrányuk, hogy esztétikailag nem a legjobb megoldás. Tekintve, hogy a falon kívül futnak a kábelcsatornák ez mindig a szemünk előtt lesz. Sok esetben panellakásokban a legegyszerűbb módon a falon kívülre ragasztották az úgynevezett MM falikábelt és erre tették rá a tapétát. Mondanom sem kell ez is elég kezdetleges megoldás. Panelokban elterjedt szokás még, hogy a gerinchálózatot (ez a rész, ahol a legtöbb kábel és vezeték megfordul) csatornával oldották meg viszont a fentmaradó hálózatrészt bevésték, eltüntették. 

És hogy hogyan is néz ki az alumínium MM falivezeték? Hát így:

Panellakás átvezetékelése, régi lakáselosztó
Régi lakáselosztó hátulja

 

Nem túl szép látvány, és sajnos a terhelést sem bírja úgy, mint egy megfelelő keresztmetszetű rézből készült kábel, vezeték.

 

Miért bízd szakemberre a vezetékek áthúzását, a panellakás villanyszerelését?

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy szakember segítségére van szükségünk ahhoz, hogy biztonságos legyen a felújított, átvezetékelt villanyhálózat. Nem célszerű és helyenként életekbe is kerülhet, ha nem hozzáértő végzi a munkát. A tapasztalat azt mutatja, hogy a házilag elkészített hálózat nem megfelelő és veszélyes.

Mennyibe kerül az elektromos hálózat korszerűsítése?

Ha érdekelnek a 2023-es árak a villanyszerelésben, itt megtalálod őket.

Természetesen családi ház villanyszerelésével is kereshetsz minket!

Ha a cikk elolvasása után Te is úgy gondolod, hogy szakszerű segítséget kérnél a villanyszerelés elvégzéséhez keress minket egyéni árajánlatért és mi díjmentes kiszállás mellett segítünk megkeresni a legköltséghatékonyabb megoldást.