Cikkek

Villanyvezeték cseréje panelban - Panellakás és téglaház átvezetékelése

 

 

Szükség van rá?

Ha felújítandó lakást vagy családi házat vásároltál, akkor szinte biztosan elavult a villanyszerelési hálózat. Ezt könnyen ki is deríthetjük, elég csak benézni egy kapcsoló vagy konnektor alá. Ha egy ilyen vagy ehhez hasonló kép fogad minket, akkor cserélni kell a vezetékeket. Persze ezt a vizsgálatot és a panellakás átvezetékelését, a villanyvezetékek cseréjét bízzuk szakemberre!

Az is előfordulhat, hogy a régi alumínium vezetékeket helyenként pótolták vagy cserélték rézből készült társaikra. Sajnos ez sem a legjobb megoldás, hisz az alumínium és a réz nem jó barátok, nem megfelelő összekötésük akár tüzet is okozhat.

 

 

 

Bizonyos esetekben akár már látható bizonyítéka is van annak, hogy elavult a hálózat:

● konnektorégések

● sűrű kismegszakító-leoldódás (a „biztosíték leverődik”)

● kifakult falrész a vezeték nyomvonalán

 

 

Nem feltétlen vesszük észre, viszont a régi kötések is tudnak problémát okozni. Ezek melegedhetnek, rosszabb esetben ívet („szikrázik”) is húzhatnak, aminek pedig lakástűz a vége. A régi kötéseket összecsavarással készítették, azóta viszont már elterjedt kötési mód a wago-val történő összekötés. Utóbbit könnyebb is elkészíteni és biztonságosabb, mint a régi verzió.

 

 

Ha eljött az idő lakás átvezetékelésére, vezetékcseréjére

Ha az újravezetékelés mellett döntöttünk, ki kell deríteni, hogy néz ki a jelenlegi konstrukció. Azt elmondhatjuk, hogy minden lakás villanyhálózata más-más elképzelés és megoldás szerint készült el. Persze vannak főbb szempontok mint, hogy a kábelek, vezetékek elhelyezése falon kívül (kábelcsatorna) vagy falba süllyesztve (véséssel, csövezéssel) történt. Előbbi megoldás főleg panellakásokban látható megoldás, hiszen azt nehezebb megvésni, illetve nem is lehet akárhogy. A falba süllyesztett szerelés főleg téglaépítésű lakásokban, házakban elterjedt. Persze létezik csövezett panellakás is, és csatornázott téglalakás.

 

 

A falon kívüli villanyszerelés

Nagy hátrányuk, hogy esztétikailag nem a legjobb megoldás. Tekintve, hogy a falon kívül futnak a kábelcsatornák ez mindig a szemünk előtt lesz. Sok esetben panellakásokban a legegyszerűbb módon a falon kívülre ragasztották az úgynevezett MM falikábelt és erre tették rá a tapétát. Mondanom sem kell ez is elég ronda megoldás. Persze van jó oldala is ezeknek a technikáknak: segítségükkel könnyen hozzáférhető és javítható a hibás vezetékrész vagy akár a hálózat egésze is. Panelokban elterjedt szokás még, hogy a gerinchálózatot (ez a rész, ahol a legtöbb kábel és vezeték megfordul) csatornával oldották meg viszont a fentmaradó hálózatrészt bevésték, eltüntették.

És hogy hogyan is néz ki egy MM falivezeték? Hát így:

Vezeték

Nem túl szép látvány, és sajnos a terhelést sem bírja úgy, mint egy megfelelő keresztmetszetű rézből készült kábel, vezeték.

 

 

„Csőbe húztak!” azaz a falba süllyesztett szerelésről

Két változatot különböztethetünk meg ebben a villanyszerelés típusban.

Az első, ami a téglalakásoknál elterjedt a védőcsövekbe történő vezetékbehúzás. Ez a folyamat sok vésést igényel és a behúzandó vezetékek számától függő csőméretet, melyet pontosan illik megválasztani. A régi/gyári csövezésbe (mely kátrányos fémcső volt) vászonborítású vezetékeket húztak, ezeket a csöveket a szűk keresztmetszet miatt nem igazán ajánlatos használni. Helyettük az „új” fajta műanyag, könnyen hajlítható védőcsöveket érdemes besüllyeszteni. Ezeket a kanyaroknál nagy gonddal kell meghajlítani, hogy a későbbiekben ne legyen szenvedős a behúzás. Ami talán a legfontosabb: két kanyarnál többet ne hajtsunk egy bizonyos szakaszon, mert lehetetlen lesz vezetéket elhelyezni a csőben. A behúzásnál sok villanyszerelő használ olyan anyagot, mely megkönnyíti a húzást: szappan, vazelin. Személy szerint én a púderre esküszöm. Panelviszonylatban is létezik olyan lakás, melyet a gyártáskor védőcsövekkel láttak el. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az elakadás, a csövek eltömődése elég gyakori ezen lakások esetében, viszont az ép és használható szakaszokat ki lehet használni. Új csövet viszont panellakásban nem célszerű berakni, hisz ahhoz nagyon mély hornyot kell készíteni.

A másik módszer a kábelek teljes eltüntetésének a bevésés. Ez olyan panelokban elérhető, ahol sem védőcső sem csatorna nem található. Többnyire a meglévő vezetékek visszabontásával ki is rajzolódik a hálózat, ezekre a helyekre lehet eltüntetni a vezetékeket. Statikusi engedéllyel lehet kibővíteni a hornyok számát a kellő mennyiségre. Az ilyen típusú lakásoknál duplaszigetelésű kábeleket kell használni, hisz ezek használhatók arra, hogy védőcső nélkül a falba lehessen rakni.

 

 

Miért bízd szakemberre a vezetékek áthúzását?

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy szakember segítségére van szükségünk ahhoz, hogy biztonságos legyen a felújított, átvezetékelt villanyhálózat. Nem célszerű és helyenként életekbe is kerülhet, ha nem hozzáértő végzi a munkát. A tapasztalat azt mutatja, hogy a házilag elkészített hálózat nem megfelelő, a villanyszerelésben használatos vezetékszínek nem feltétlen tükrözik a valóságot.

Ha érdekelnek a 2021 és 2022-es árak a villanyszerelésben, itt megtalálod őket.

Ha a cikk elolvasása után Te is úgy gondolod, hogy szakszerű segítséget kérnél a villanyszerelés elvégzéséhez keress minket egyéni árajánlatért és mi díjmentes kiszállás mellett segítünk megkeresni a legköltséghatékonyabb megoldást.