Családi ház villanyszerelés

Családi ház villanyszerelés

  1. Bevezetés a családi házak villanyszerelésébe
  2. Meglévő házak villanyszerelése
  3. Milyen folyamatokból épül fel a villanyszerelés?
  4. Családi ház áramköreinek kialakítása
  5. Családi házak villanyszerelése házilag - Miért ne csináld?!
  6. Családi ház villanyszerelés a gyakorlatban
  7. Miért minket válassz a családi házad villanyszerelésére?
Családi ház villanyszerelés

Családi ház villanyszerelés

A családi házak villanyszerelése jóval összetettebb feladat, mint egy téglaépítésű vagy panellakás szerelése. A megnövekedett alapterülettel, lehetőségekkel új igények is keletkeztek. Akár a gyengeáramú kiállások, különböző fűtési megoldások, az esetleges okosotthon kialakítások mind-mind megkövetelik a precíz és biztonságos kivitelezést.

Jelen útmutató a régi, meglévő családi házak villanyszerelését taglalja. Az új házak villanyszerelésével kapcsolatos kérdésekkel itt foglalkozunk. Ha érdekel, hogy hogyan is néz ki egy családi ház villanyszerelése a tervezéstől, a kialakításon át, az utolsó szerelvény felszereléséig, akkor jó helyen jársz!Régi ház villanyvezeték felújítása

Meglévő családi házak esetében általában a rendelkezésre áll egy - általában az évek alatt sokszor toldozott - már meglévő szerelés. Ezek a szerelések többnyire a ház építése során kialakított elektromos hálózat többszöri javítgatásával jöttek létre.

Mind a személyes meggyőződésünk, valamint a komplexitás miatt a régi hálózatot egy az egyben megszüntetjük.

Miért jó ez? Ha esetleg felhasználnák a meglévő részekből valamennyit is, nem tudhatjuk, hogy az előző szerelésekben milyen hibákat vétettek. Rengetegszer találkoztunk szakmai szempontból kifogásolható megoldásokkal, sajnos sok esetben ezek nem csak funkcióban voltak hibásak, hanem közvetlenül az emberi életet is veszélyeztették.

Ezek a házak szinte minden esetben teljesen új szerelést igényelnek!Ház újravezetékelése - Ház átvezetékelése

Milyen folyamatokból épül fel a házak villanyszerelése?

Egy régi ház villanyszerelése több különálló részre osztható. Az alapszerelést követi a lakáselosztó szerelése majd a szerelvényezés. Ezen folyamatok közé vagy elé ékelődik be az esetleges mérőhelyszabványosítás, amperbővítés.

A bevett szokás, hogy a felújítás időtartama alatt az ingatlanban nem tartózkodik életvitelszerűen senki. Hogy ez miért lényeges? Többnyire egy ilyen felújítás alatt áramvételi lehetőség csak egy központi helyen megoldott az épületnél. A zajok és a keletkező por, valamint építési hulladék sem az ember legjobb barátja.

Az alapszerelés lényegében a teljes villamos hálózat kialakítását jelenti. Ebbe a nyomvonalak, a rendszer tervezése és maga a fizikai kivitelezése is beletartozik. Az alapszerelés befejezésekor általában még nem lakható az ingatlan, hiszen a kapcsolók és konnektorok, illetve lámpák még nem kerültek a helyükre.

Az alapszerelés folyamata szerelvényezéssel lesz teljes. Ez általában a festés, valamint a burkolás befejezése után történik. Külön kérés esetén a szerelvények felszerelése a festés előtt is megtörténhet. Ez a szerelvények esetleges összefestése miatt nem ajánlott.

Az amperbővítés, mérőhelyszabványosítás általában akkor szükséges, ha az előzetesen igénybe vett teljesítmény kisebb, mint az amit a jövőben szeretnénk igénybe venni. Ez akár egy elektromos főzőlap bekötésével is megvalósulhat.

Általános esetben a régi szerelést és az áramszolgáltatótól igényelt ampermennyiséget is az akkori teljesítményekre szabták. Más eset lehet, ha "H" tarifával működő fűtésrendszert szeretnénk kiépíttetni az adott házban.Családi ház áramköreinek kialakítása

A szerelés tervezés pontjánál magát az áramkörkiosztás kérdését is körül kell járni.

Alapvetően ökölszabály, hogy az egyes nagyfogyasztóknak külön áramkört kell biztosítani. Ez a nagy halmaz egyik eleme, hisz az áramkörök kialakítását nem csak a szabványok, szabályok, de a logika is befolyásolja.

Érdemes ezen felül világítási áramköröket is létrehozni, akár épületrészeket külön áramkörként leválasztani.

A kertben, nedves helyiségekben szintén fontos lehet akár egy külön áramkör, akár további beépített védelem (külön FI-relé).

Ezen felül, amennyiben többszintes épületről beszélünk, úgy érdemes lehet fontolóra venni, hogy az egyes szinteket külön lakáselosztóval lássuk el.

Az áramkörök kialakításánál a beszerelt védelmi berendezéseket is tervezni kell. Itt az "egyszerű" túláramvédelmi eszközöktől, az életvédelmi relén át, a túlfeszültségvédelemig mindent át kell venni. Ide tartozik az esetleges földelés kialakítása (földelőszonda), valamint az EPH (egyen potenciálra hozás) kérdése is.Családi ház villanyszerelés házilag

Elérkeztünk a legkényesebb kérdéshez.

Miért kéne szakember a villanyszerelés elvégzéséhez? - teheted fel a kérdést.

Első körben tisztázandó, hogy a villanyszerelés nem csak egy három vezeték összekötéséből álló feladat. Természetesen egy izzócsere lekapcsolt védelmi berendezésekkel nem megoldhatatlan, elég egy kis műszaki beállítottság.

Egy családi ház teljes villanyszerelése viszont magába foglalja a villanyszerelés legkardinálisabb kérdését: a védelmek kiépítését.

A villanyszerelés egyik - ha nem a legfontosabb - eleme az, hogy a kialakított szerelés biztonságos legyen.

Ezt a biztonságot pedig laikusként szinte lehetetlen megteremteni. A folyamatosan fejlődő technológia követése még nekünk szakembereknek is nehéz. Évente kerülnek kiadásra új szabványok, melyek mentén a kivitelezés elvégezhető. Egy elhibázott túláramvédelmi berendezés beszerelése, rossz minőségű védővezető (földelés) kialakítása nem csak anyagi károkat tud okozni, sajnos akár emberéletet is követelhet.100m2 ház újravezetékelése

Hogyan néz ki a gyakorlatban?

Amint feljebb olvashattad, egy ilyen felújítás első lépése az alapszerelés.

A tervezés fázis már a felmérésen elkezdődik. A felmérés többnyire átlagosan 1 órát vesz igénybe. Itt tisztázzuk az igényeket, esetleg olyan megoldásokat javaslunk, amivel költséghatékonyabb szerelés végezhető. Ez alapján készül el az egyedi árajánlat.

Ha sikerült megegyezni, úgy a kivitelezés fizikai részénél a nyomvonalak és dobozhelyek kialakítása az első lépés. Ez a legpiszkosabb része a felújításnak. Régi házak esetén a falakban vízszintes hornyokat készítünk, majd ezekben a hornyokban helyezzük el a védőcsöveket. Ilyenkor rengeteg építési törmelék keletkezik, ezeket szétválogatva gyűjtük össze zsákokban.

A bontás után felüdülés az építkezés. Ha a csövezés elkészült, a vezetékek behúzása a következő lépés. Ez egy időigényes feladat, ügyelni kell a vezetékek épségére. Ha a vezetékek behúzása megtörtént, lényegében az alapszerelés elkészült.

A lakáselosztó felszerelése, az áramkörök bekötése lényegében az alapszerelés után következik. Ilyenkor az általunk elkészített hálózat működőképessé válik, azaz csak válna, amennyiben a szerelvények felszerelésre kerülnek.

A szerelvények felszerelése, ahogy fent is írtam, a festés után következik, mely lényegében a házak felújításának utolsó lépése a költözés előtt. Amint a helyére kerültek a kapcsolók, dugaljak és lámpák, jöhetnek a bútorok!Régi házak felújítása – Elektromos hálózat felújítása

Miért velünk végeztesd el a régi házad villanyszerelését?

Az elmúlt évek alatt rengeteg tapasztalatunk gyűlt össze, rengeteg megoldással találkoztunk. Az árajánlataink számításakor mindig az egyénre szabott legköltséghatékonyabb megoldást igyekszünk megtalálni. A folyamatok elejétől a végéig jelen vagyunk és tanácsainkkal segítünk, hogy a felújítás ezen része zökkenőmentesen zajlódjon le.

Természetesen munkáinkról számla készül és 5 éves teljeskörű garanciát vállalunk az általunk végzett szerelésre.

Díjmentes árajánlatért keress minket telefonon a 06 20 483 7663-as telefonszámon vagy töltsd ki ezt az űrlapot az adataiddal és mi felvesszük veled a kapcsolatot!

A családi ház paramétereit (cím, méret, tervezett kiállások, esetleg kivitelezési terv) emailben is elküldheted nekünk az info@lakasvillanyszerelo.hu-ra, mi pedig 24 órán belül visszajelzünk!